Οσφυαλγία-Ισχιαλγία

Οσφυαλγία

Η οσφυαλγία αποτελείται από μια σειρά επώδυνων συμπτωμάτων της μέσης ή/και των ποδιών-ισχυαλγία- προκαλούμενα από βλάβη της σπονδυλικής στήλης η οποία οφείλεται συνήθως στην πίεση νευρικών ριζών είτε από εγκλωβισμό είτε από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Η αύξηση του οξειδωτικού στρές αποτελεί μία από τις αιτίες της βλάβης των νεύρων, που χαρακτηρίζει τον νευροπαθητικό πόνο.

Το οξειδωτικό στρές το οποίο αναπτύσσεται μετά από μία περιφερική νευροπαθητική βλάβη περιλαμβάνει όλο το περιφερικό νεύρο έως το ραχιαίο κέρας.

Αυτή η διαδικασία αποτελεί ενεργό κομμάτι στην ενεργοποίησης της σπονδυλικής στήλης και στο χρόνιο νευροπαθητικό πόνο.

Ο ρόλος του οξειδωτικού στρές στον χρόνιο πόνο είναι επιβεβαιωμένος από μελέτες σε μοντέλα ζώων, αποδεικνύοντας ότι μία αύξηση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου στο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης σχετίζεται με την ενεργοποίηση της ουδού του πόνου και της κεντρικής ευαισθητοποίησης.

α-lipoic acid (ALA) and superoxide dismutase in the management of chronic neck pain: a prospective randomized study.

98 ασθενείς με χρόνια (>12 εβδομάδες) οσφυαλγία με ή χωρίς ριζοπάθεια και χωρίς φλεγμονώδης παθολογία. Οι ασθενείς έλαβαν για 60 ημέρες 600mg α-λιποϊκό οξύ (ALA) και 140 UI SOD/ημέρα.

Το ALA αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό τόσο in vitro όσο και in vivo.

Δρά σαν ‘σαρωτής’ ελευθέρων ριζών.

Αλληλοεπιδρά μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και E, προάγοντας την αναγέννηση τους.

Προτείνεται σαν θεραπεία σε οξειδωτικές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την αύξηση των ελευθέρων ριζών.

Η χρήση του ALA σε περιφερική συμμετρική πολυνευροπάθεια πιστοποιείται από την ύπαρξη σχετικά μεγάλων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs- randomized controlled studies)- Level A recommendation.

Η συγκεκριμένη μελέτη απέδειξε ότι η χορήγηση 600mg ALA και 140 UI superoxide dismutase μείωσε δραματικά την χρήση αναλγητικών, ύστερα από 20 ημέρες θεραπείας. Στο τέλος της μελέτης μόλις 8% των ασθενών χρησιμοποιούσαν ακόμη αναλγητικά.

Ο πόνος βελτιώθηκε μετά από 40 ημέρες θεραπείας και η βελτίωση ήταν σημαντική τόσο στατιστικά όσο και κλινικά.

Πηγή άρθρου: European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine, 2013;49:59-64

Ισχιαλγία

Η Ισχιαλγία είναι μία επώδυνη κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο ο οποίος ξεκινάει από την οσφυϊκή ή ιερή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να σχετίζεται με αισθητικά ή κινητικά ελλείματα.

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αποτελεί την πιο συχνή μορφή, επηρεάζοντας περίπου το 95% των ασθενών που πάσχουν από Ισχιαλγία.

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αποτελεί την πιο συχνή μορφή, επηρεάζοντας περίπου το 95% των ασθενών που πάσχουν από Ισχιαλγία.

Thioctic acid and acetyl-L-carnitine in the treatment of sciatic pain caused by a herniated disc: a randomized, double-blind, comparative study.

Σύγκριση της αποτελεσματικότητα χορήγησης α-λιποϊκό οξύ (ALA) και ακετυλ-λ-καρνιτίνης (ALC) σε ασθενείς με ισχιαλγία η οποία σχετίζεται με κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

64 ασθενείς με οξεία οσφυαλγία και μέτρια Ισχιαλγία επιλέχτηκαν να λάβουν αγωγή για 60 ημέρες. Ασθενείς στο γκρουπ 1 έλαβαν 1180mg/ημέρα (ALC) και ασθενείς στο γκρουπ 2 έλαβαν 600mg/ημέρα ALA

ALA ήταν ανώτερο της ALC στην βελτίωση των νευροπαθητικών συμπτωμάτων, όπως προέκυψαν από τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων NIS-LL, NSC-LL, TSS.

Οι ασθενείς οι οποίοι έλαβαν ALA παρουσίασαν μικρότερη ανάγκη για περαιτέρω αναλγησία, συγκριτικά με τους ασθενείς οι οποίοι έλαβαν ALC.

Η βελτίωση των συμπτωμάτων, σχετιζόμενων με την χρήση του ALA σε ασθενείς με περιφερικές νευροπάθειες, αποδίδονται στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν την παθοφυσιολογία των νεύρων.

Η χημική του δομή, του επιτρέπει να διαπερνά την κυτταρική μεμβράνη, έχοντας σημαντική επίδραση στις μειωμένες συγκεντρώσεις άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η γλουταθειόνη.

Πηγή άρθρου: Clin.Drug Invest.2008