αρχική > Maxiheal - Liverheal 600mg
30caps
60caps
α-λιποϊκό οξύ
σιλυμαρίνη (milk-thistle-γαιδουράγκαθο)
ακετυλ-L-κυστείνη, σελήνιο
Περιεχόμενο
Δοσολογία
Συσκευασία 30-60 κάψουλες
1 κάψουλα ημερησίως. Λήψη κατά προτίμηση με κενό στομάχι.
Αριθ.Γνωστοποίησης ΕΟΦ: 77777/12-9-2017.
Το προϊόν δεν υπόκειται σε διαδικασία αδειοδότησης.

α-λιποϊκό οξύ (ALA)

Η πλειονότητα των διαταραχών που παρατηρούνται στην μορφολογία και λειτουργία του ήπατος, οφείλονται στην παρουσία του οξειδωτικού στρές.

Το ALA επηρεάζει την κυτταρική αντιοξειδωτική άμυνα, αυξάνοντας την σύνθεση ενδογενών αντιοξειδωτικών.

Αυξάνει την σύνθεση της ενδογενούς γλουταθειόνης, μέσω της αύξησης πρόσληψης της κυστίνης από το πλάσμα.

Ασκεί την ηπατοπροστατευτική του δράση στον διαβήτη, βελτιώνοντας τους δείκτες της ηπατοκυτταρικής δραστηριότητας, όπως είναι η ALT (alanine aminotransferase) και AST (aspartate aminotransferase).

Μειώνει τα αυξημένα ALT, AST, αλκαλικής φωσφατάσης, χολυρεθρίνης και λιπιδίων σε καταστάσεις ηπατοτοξικότητας.

Συμβάλλει ευεργετικά και σε άλλες καταστάσεις ηπατικής βλάβης, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ καθώς και η έκθεση σε τοξικούς περιβαντολλογικούς παράγοντες.

Οι ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες του ALA οδηγούν σε μείωση του οξειδωτικό στρές, της ηπατικής φλεγμονής καθώς και της διαδικασίας ηπατικής ίνωσης.

Silymarin (Σιλυμαρίνη-Γαϊδουράγκαθο)

Η σιλυμαρίνη είναι ένα φυσικό φλαβονοειδές που προέρχεται από το φυτό Silybum marianum.

Το κύριο συστατικό της συλυμαρίνης είναι η σιλυμπίνη.

Η ουσία έχει ηπατοπροστατευτική και αντιοξειδωτική δράση.

Το ηπατοπροστατευτικό αποτέλεσμα οφείλεται στην διέγερση της σύνθεσης δομικών και λειτουργικών πρωτεϊνών καθώς και φωσφολιπιδίων, καθώς και στην επιτάχυνση της αναγέννησης των ηπατοκυττάρων.

Η αντιοξειδωτική δράση καθορίζεται από την αλληλεπίδραση των βιοφλαβόνων με τις ελεύθερες ρίζες στο ήπαρ και την αποτοξίνωση του.

Με τον αυτόν τον τρόπο διακόπτεται η διαδικασία υπεροξείδωσης των λιπιδίων και αποτρέπεται η περαιτέρω καταστροφή του ήπατος.

Selenium (Σελήνιο)

Το σελήνιο αποτελεί ένα ουσιώδη συστατικό της λειτουργίας των κυττάρων, της σύνθεσης διαφόρων αντιοξειδωτικών ενζύμων, όπως η γλουταθειόνη καθώς και της σύνθεσης των σεληνοπρωτεϊνών (ζωτικές πρωτεΐνες, απαραίτητες για την σημαντική τους αντιοξειδωτική τους δράση).

Παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην εξισορρόπηση του περιβάλλοντος οξειδοαναγωγής του ανθρωπίνου σώματος.

Συμβάλλει στην προστασία του ήπατος:

  • μειώνει την βλάβη που προκαλεί στο ήπαρ η έκθεση στις τοξικές ουσίες του περιβάλλοντος
  • βελτιώνει την αντιοξειδωτική άμυνα των ηπατοκυττάρων, απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέποντας την υπεροξείδωση των λιπιδίων μέσω της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης.
  • επιταχύνει τον καταβολισμό της αιθανόλης, προστατεύοντας το ήπαρ από την αλκοόλη.
  • διεγείρει τόσο την χημική όσο και την κυτταρική ανοσία, ενισχύοντας την ανοσολογική λειτουργία ενάντια στο ιό της ηπατίτιδας.

Το σελήνιο έχει αποδειχθεί ότι έχει θεραπευτική αξία σε χρόνια ηπατική νόσο.

  • Σκοπός: η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των επιπέδων του σεληνίου ορού και της σοβαρότητας ηπατικής ίνωσης καθώς και της θνησιμότητας σε ασθενείς με μη- αλκοολική διήθηση του ήπατος (NAFLD).
  • 3,944 ασθενείς συμμετείχαν στην έρευνα: The National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES)-III (1988–1994)
  • Πραγματοποιήθηκαν προσωπικές συνεντεύξεις, εργαστηριακές εξετάσεις καθώς και υπερηχογράφημα για την αξιολόγηση του βαθμού ηπατικής στεάτωσης.
  • Η σοβαρότητα της ηπατικής ίνωσης προσδιορίστηκε με βαθμολογία NAFLD >0,676.
  • Ο κίνδυνος προχωρημένης ίνωσης του ήπατος σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τα επίπεδα σεληνίου του ορού. Η θνησιμότητα-ανεξαρτήτου αιτίας-μειώθηκε με τ’ αυξημένα επίπεδα σεληνίου.
  • Το σελήνιο μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ηπατικής ίνωσης σε ασθενείς με NAFLD.

N-Acetyl-Cysteine (NAC)

Η Ν-ακετυλ-Κυστεϊνη (NAC) είναι ένα αμινοξύ με βάση το θείο.

Ασκεί την ηπατοπροστατευτική της δράση αναπληρώνοντας τα αποθέματα γλουταθειόνης και ενισχύοντας την κυτταρική αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.

Xρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ηπατικής ανεπάρκειας λόγω της ακεταμινοφαίνης αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Εμποδίζει την συσσώρευση λίπους σε κλινικά μοντέλα NAFLD.

Φαίνεται αποτελεσματική στην βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας, μειώνοντας τους προ- φλεγμονώσεις δείκτες, όπως η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), ο παράγοντας νέκρωσης όγκου άλφα (TNF-a) και ο πυρηνικός παράγοντας κάπα-ενεργοποιημένω Β κυττάρων (NF-Kb).

Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της εξασθένησης της υπεροξεόδωσης των λιπιδίων καθώς και της ενίσχυσης της ενδοκυτταρικής αντιοξειδωτικής άμυνας, υξάνοντας τα επίπεδα της γλουταθειόνης.

Έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει αποτελεσματικά την ηπατική ανεπάρκεια που προκαλείται από άλλους παράγοντες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή οι περιβαλλοντικοί ρύποι.

Βελτιώνει σημαντικά την λειτουργία των ηπατικών ενζύμων όπως η ALT (alanine aminotransferase), η AST (aspartate aminotransferase) και η GGT (gamma-glytamyl- transferase).

Βιβλιογραφία

1. Hu C, Jiang L, et al. Possible involvement of oxidative stress in trichloroethylene-induced genotoxicity in human HepG2 cells. Mutat Res. 2008 Jan 18 [PMID: 18289923]

2. Mansour HH, et al. Protective effect of N-acetylcysteine against radiation induced DNA damage and hepatic toxicity in rats. Biochem Pharmacol. 2008 Feb 1;75(3):773-80. [PMID: 18028880]

3. Abdel-Zaher AO, The potential protective role of alpha-lipoic acid against acetaminopheninduced hepatic and renal damage. Toxicology. 2008 Jan 20;243(3):261-70. [PMID: 18068886]

4. Suzuki YJ, Aggarwal BB, Packer L. Alpha-lipoic acid is a potent inhibitor of NF-kappa B activation in human T cells. Biochem Biophys Res Commun. 1992 Dec 30;189(3):1709-15 [PMID: 1482376]

5. Bauer A. Harrer T, et al. Alpha lipoic acid is an effective inhibitor of human immunodeficiency virus replication. Klim Wochenschr 1991;69:722-4: [PMID: 1724477]

6. Pradhan SC, Girish C. Hepatoprotective herbal drug, silymarin from experimental pharmacology to clinical medicine. Indian J Med Res. 2006 Nov;124(5):491-504. [PMID: 17213517]

7. Shilo S, et al. Selenium supplementation increases liver MnSOD expression: molecular mechanism for hepato-protection. J Inorg Biochem. 2008 Jan;102(1):110-8. [PMID: 17804075]

8. Berkson BM. A conservative triple antioxidant C. Medizinische Klink.1999;94:Suppl III:84-9

9.Non-alcoholic fatty liver disease across the spectrum of hypothyroidism, Journal of Hepatology, July 2012

10.Non-alcoholic fatty liver disease and metabolic syndrome. Paschos P, Paletas K, Hippokratia 2009.

Το προϊόν αυτό δεν υπόκειται σε διαδικασία αδειοδότησης. Τα προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
α-λιποϊκό οξύ (ALA) 200mg
Milk Thistle Seed(Silymarin) 200mg
N-Acetyl L-Cysteine (NAC) 200mg
Selenium (Se) 55mcg

Περαιτέρω πληροφορίες, στην ενότητα Βιβλιογραφία